Leven in Arnhem in de jaren 40
Leven in Arnhem in de jaren 40
Leven in Arnhem in de jaren 40
Merk: Uitgeverij Kontrast
Model: 9789492411402
Beschikbaarheid: Op voorraad
16,95€

Excl. BTW: 15,55€
Aantal:     

Leven in Arnhem in de jaren 40 – na de jaren 70 en de jaren 60 het derde deel in de serie ‘Leven in Arnhem’ – gaat niet over de Slag om Arnhem, maar over het dagelijkse leven in de stad. Hoe beleefde de gewone Arnhemmer de oorlogsjaren en de periode van de wederopbouw?

 

Gedurende de oorlog kregen ook de inwoners van Arnhem te maken met allerlei verboden, geweld, dwangarbeid, anti-Joodse maatregelen, razzia’s en schaarste. Toch was er in de eerste jaren ook gelegenheid om uit te gaan: naar concerten, het circus, dansles of de bioscoop. In 1940 en 1941 trad het bekende duo Snip en Snap op met een ‘grootsche lachrevue’. Alles wat enigszins uit de ‘Duitse pas’ liep, werd echter aangepakt.

 

Na de bevrijding en de terugkeer van de geëvacueerden moest de stad weer opgebouwd worden. Elders in Nederland vonden acties plaats om Arnhem hierbij te helpen. De herwonnen vrijheid werd gevierd met bevrijdingsoptochten en militaire parades.

Ondanks tekorten gingen behoorlijk wat winkels vlak na de bevrijding weer open. Nog geen vier jaar later, in 1949, opende warenhuis Vroom & Dreesmann haar deuren, kon je ‘Fleurige dam. Shorts’ kopen bij Kempkes en allerhande snoep bij de HEMA. De jeugd kon afleiding en ontspanning vinden in buitenspelletjes als boompje wisselen en landjepik, de populaire bordspelen Monopoly en Scrabble, en boeken en strips als Dik Trom en Kuifje.

 

Kees Gerritsen (1950), de samensteller/schrijver van dit boek, was leerling van het Christelijk Lyceum/Atheneum in Arnhem. Vervolgens studeerde hij politicologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, en werkte ruim 25 jaar bij de nationale radio en televisie.

Beoordeel

Uw naam:


Uw beoordeling:
Note: HTML-code wordt niet vertaald!

Oordeel: Slecht           Goed

Voer onderstaande code in:Powered By OpenCart  Uitgeverij Kontrast © 2024